Paasturoogade gurmaaniklubi.
Minu esivanemate kodukoguduseks on olnud Ridala kiriku kogudus. Ristiti mind selles kirikus, kuid eluratas keerutas mu õpingute ja töökohtade kaudu siit eemale rohkem kui kuuekümneks aastaks. Nüüd olen varsti aasta tagasi ja mul on võimalik osaleda Ridala koguduse kõigis tegemistes. Paraku minu katsumused jätkuvad, sest ohustav koroonaviirus ei lase soovikohaselt kirikus käia. Tore, et Ridalat on Jumal õnnistanud õpetaja Küllike Valgu sinna teenima suunamisega. Tema juhatusel ei toimu vaid traditsiooniline kiriku ja koguduse tegevus, vaid alati on tal häid mõtteid nö teooria ühendamiseks praktikaga.
Paastuaja lähenedes olime kurvameelsed, et peame valitsuse poolt kehtestatud korra järgi olema kirikust eemal ega saa üksteist toetada paastumisel. Koos arutledes sai meile selgeks, et kehtestatud reegleid arvestades saame siiski jagada oma mõtteid käies koos pastoraadi suurtes, õhurikastes ruumides. Otsustasime tutvuda paastutoitude valmistamisega ja valmistoite üksteisele pakkuda. Õpetaja algatusel teoks saanud üritusest kujunes välja omamoodi paastutoitude valmistamise ja degusteerimise gurmaaniklubi. Nüüd oleme käinud koos igal teisipäeva õhtul. Päevakohaste laulude laulmisele, paastumisjuttude lugemisele ja palvetamisele on järgnenud valmistatud toitude söömine. Oleme lausa vaimustuses erinevatest salatitest, suppidest ja "praadidest". Populaarsemad on olnud seenerassolnik, herne- ja oavõided ning kartulikotletid. Väike tuumik, kes selle tegevusega algust tegi, on silma jäänud teistelegi koroona tõttu kirikus käimist pelgavatele inimestele ja nad on hakanud meie klubi tegemiste vastu huvi tundma. Mitmed on saanud toitude retsepte ja öelnud, et neid toite valmistades oleme mõtetes taas teiega ja kirikus. Seegi hea võimalus olla piirangute ajal aktiivne.
Ühises osaduses on hea paastuajal keskenduda kõige olulisemale – Kristuse õpetusele, kannatusele ja lohutusele. Paastutoidud on kerged, need ei koorma ihu ega vaimu. Uute maitsete ja retseptide katsetamine lubab mõttel vabalt lennata, avastada uut ja huvitavat. Paastuaja mõtisklusi, selgitusi ja häid retsepte oleme leidnud Lia Virkuse ja Margit Arndt-Kalju raamatust „Paastuköök“.
Nende nelikümne päeva ajal kooskäimine ja ühine tegutsemine on meie gurmaanide klubile olnud suureks lohutuseks ja heaks võimaluseks olla aktiivne ja koos mõtiskleda Kristuse armastuse ohvriteel.
Mati Kukk, Ridala Püha Maarja-Magdaleena koguduse nõukogu liige